Оголошення

Шановні здобувачі освіти!

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Науково-практичної конференції: «Економіка та інновації: взаємодія, виклики, перспективи», яка відбудеться 20 березня 2025 року о 10:00 год.

Детальніше »

Адреса оргкомітету:

м. Ужгород, Православна набережна, 21-А, каб. А-212.

Контактний телефон:

099-343-74-22

Корисні посилання

 

gov hotl ua

 

Кафедра менеджменту, підприємництва та торгівлі

Обговорення освітньо-професійної програми «Ресторанні технології» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» для здобувачів 2025 року вступу

4 лютого 2025 року відбулося обговорення освітньо-професійної програми «Ресторанні технології» для здобувачів 2025 року вступу. В обговоренні прийняли участь гарант ОПП – к.т.н., доцент, завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства Ганна САБАДОШ, члени проєктної групи: Ігор СТАДНИК, д.т.н., професор кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ; Ольга ГОЛОВКО, к.т.н. доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ; стейкхолдер Евеліна СІРА – виконавчий директор ЗРГ «Гранд»; Ганна МАРКОВИЧ – здобувачка 2 курсу спеціальності «Харчові технології»; представники Ради студентського самоврядування / здобувачі вищої освіти УТЕІ ДТЕУ – Олександр САМСОНОВ, Софія ПИНТЯ.

 

Групу стейхолдерів та работодавців представляли: Василь ЦАП – завідувач виробництва ресторану «Камелот»; Валентина МАСАМЕД –керуюча офісом виробників хлібобулочних та кондитерських виробів; Олександр КАРПИНЕЦЬ – завідувач виробництва кондитерського цеху ПП «Мандрик».

 

Під час обговорення запропоновано внести зміни до ОПП, які дозволять більш чітко сформулювати особливості програми та удосконалити освітню траєкторію навчання з метою кращого засвоєння здобувачами компонент освітньо-професійної програми.

 

Присутні підкреслили важливість того, щоб освітньо-професійна програма відповідала сучасним тенденціям розвитку ресторанного бізнесу та враховувала потреби роботодавців; випускники повинні володіти не тільки теоретичними знаннями, але й практичними навичками, які необхідні для успішної роботи в сучасних ресторанах та підприємствах харчування. Під час практичної підготовки майбутніх фахівців важливо розвивати у студентів так звані «soft skills», комунікабельність, вміння працювати в команді, стресостійкість, відповідальність та пунктуальність – ці навички є не менш важливими, ніж професійні знання та вміння.

 

Рекомендації будуть враховані для оновлення освітньо-професійної програми, робочих програм практичної підготовки, підвищення якості підготовки фахівців.

Вибіркові компоненти

Вибіркові освітні компоненти

Програма

ВК 1

Food-коучинг з харчування

Програма

ВК 2

Барна справа

Програма

ВК 3

Безпека життя

Програма

ВК 4

Безпечність товарів

Програма

ВК 5

Готельна справа

Програма

ВК 6

Господарське право

Програма

ВК 7

Друга іноземна мова

Програма

ВК 8

Економічна теорія

Програма

ВК 9

Експертиза харчових продуктів

Програма

ВК 10

Електронна торгівля

Програма

ВК 11

Енологія

Програма

ВК 12

Етика бізнесу

Програма

ВК 13

Етнічна кулінарія 

Програма

ВК 14

Захист прав споживачів

Програма

ВК 15

Івентивний менеджмент

Програма

ВК 16

Історія української культури

Програма

ВК 17

Кейтеринг

Програма

ВК 18

Комунікативний менеджмент

Програма

ВК 19

Кулінарна етнологія і гастрономічний туризм

Програма

ВК 20

Курортна справа

Програма

ВК 21

Методи контролю якості ресторанних послуг

Програма

ВК 22

Підприємницьке право

Програма

ВК 23

Процеси і апарати харчових  виробництв

Програма

ВК 24

Сенсорний аналіз

Програма

ВК 25

Технологія оздоровчих харчових продуктів

Програма

ВК 26

Фізика

Програма

ВК 27

Франчайзинг

Програма

ВК 28

Харчова мікробіологія

Програма

ВК 29

Харчові та дієтичні добавки

Програма

МАЙСТЕР–КЛАС ВІД БРЕНД-ШЕФІВ ВАСИЛЯ ЦАПА ТА ВІКТОРА ГОТРИ

17 жовтня 2024 року для здобувачів 3 курсу вищої освіти ОС бакалавр спеціальності «Харчові технології» в рамках вивчення дисципліни «Технологія ресторанної продукції» в лабораторії було проведено бренд-шефами ресторану «Камелот» Василем ЦАП та «PUB HAUCE» Віктором ГОТРА майстер-клас на тему «Яловичина в технологіях сучасної та закарпатської ресторанної продукції».Бренд-шефи продемонструвавали технологічний процес приготування страв власної розробки з локальними смаками. Станом на тепер, як ніколи раніше важливо зберегти в українських стравах автентичний характер та зміст, адаптуючі під них сучасний фуд-дизайн. Віктор Готра приготував популярні «Хаус бургер»,«Чіз бургер» – бургери, які серед топових позицій продажів в закладі,стейки Стріплойн та Рібай. В стравах була використана тільки 100% натуральна яловичина. Якість м’яса контролюється від ферми до таці. Василь ЦАП презентував технологію фірмової страви «Рулада гурмана». Крім традиційних і знайомих усім інгредієнтів акцент був зроблений на закарпатський автентичний шовдарь та бринзу. Особливо цінними для учасників майстер-класу були демонстрація технологічних прийомів, оптимальної організації та підтримання робочого місця, роботи зі специфічним обладнанням. Майстер-клас дав можливість здобувачам вищої освіти набути певних практичних вмінь.

 

Здобувачі та викладачі кафедри технології і організації ресторанного господарства щиро вдячні бренд-шефам Василю ЦАП та Віктору ГОТРА за отримані знання і незабутні враження від майстер-класу та бажають їм творчого натхнення та досягнення нових вершин у професійній сфері.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

Обов'язкові компоненти

Обов’язкові освітні компоненти

Викладач

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 1

Іноземна мова за професійним спрямуванням

Бабинець Мирослава Миколаївна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 2

Філософія

Кочан Василь Михайлович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 3

Товарознавство

Гуштан Тетяна Вікторівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 4

Харчова хімія

Шпирко Григорій Миколайович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 5

Технології харчових виробництв

Сабадош Ганна Олександрівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 6

Українська мова за професійним спрямуванням

Шоля Іванна

Станіславівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 7

Устаткування закладів ресторанного господарства

Нетребський Олександр Андрійович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 8

Технологія ресторанної продукції

Сабадош Ганна Олександрівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 8.1

КР з технології ресторанної продукції

Сабадош Ганна Олександрівна Нетребський Олександр Андрійович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 9

Правознавство

Алмаші Ірина Михайлівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 10

Гігієна та санітарія

Сабадош Ганна Олександрівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 11

Стандартизація, метрологія та управління якістю

Данило Світлана Іванівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 12

Організація ресторанного господарства

Талапа Степан Юрійович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 12.1

КР з організації ресторанного господарства

Сабадош Ганна Олександрівна Талапа Степан Юрійович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 13

Менеджмент

Чобаль Людмила Юріївна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 14

Інформаційні системи і технології у ресторанному бізнесі

Бедзир Володимир Саватійович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 15

Інжиніринг будівель

Підлипний Юрій Васильович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 16

Кондитерське та пекарське мистецтво

Стадник Ігор Ярославович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 17

Економіка ресторанів

Гуштан Тетяна Вікторівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 18

Маркетинг

Сімех Корнелія Юріївна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 19

НАССР у закладах ресторанного господарства

Сабадош Ганна Олександрівна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 20

Проектування з основами САПР

Підлипний Юрій Васильович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 21

Start-Up-тренінг

Стадник Ігор Ярославович

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 22

Бухгалтерський облік

Лалакулич Марія Юріївна

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 23

Практична підготовка 1

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 24

Практична підготовка 2

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 25

Практична підготовка 3

Програма

Робоча програма

Силабус

ОК 26

Виконання кваліфікаційної роботи та захист

Програма

Робоча програма

Силабус

Практичне заняття від виробника крафтової продукції для здобувачів спеціальності 181 «Харчові технології»

24 жовтня 2024 року здобувачі вищої освіти 1 та 2 курсу навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» ОС «бакалавр» в рамках вивчення навчальної дисципліни «Технологія харчових виробництв», (викладач к.т.н.,доцент, гарант ОП «Ресторанні технології») Ганна САБАДОШ, відвідали підприємство «Центр збору переробки та реалізації дикоросів», що у Закарпатська обл., с. Бенедиківці. На виробничих потужностях для студентів було проведено практичне заняття з дисципліни «Технологія харчових виробництв». Підприємство переробляє овочі, фрукти та дикороси зібрані на Закарпатті, та створює екологічно чисті продукти, джеми, консервацію, сублимовану продукцію з малини,чорниці,лохини. Заняття провів керівник правління «Центру збору, перероблення та реалізації дикорослих рослин» Володимир ВАРЦАБА. Практика залучення роботодавців-виробників до освітнього процесу є перспективною, оскільки здобувачі вищої освіти одержують інформацію щодо змісту та особливостей майбутньої професійної діяльності. На практичному занятті здобувачі вищої освіти ознайомились з інноваційними підходами до створення функціональних продуктів, використання ягідних порошків та пряно-ароматичної рослинної сировини у їхніх рецептурах. Здобувачі мали можливість ознайомитися з сучасним устаткуванням підприємства, яке налагодило виробничий цикл переробки дикорослих ягід (сублімованих),трав, та є виробником сублімованих продуктів, ягідних порошків та трав’яних чаїв на Закарпатті. Для закріплення отриманих теоретичних знань студенти виготовили дослідні зразки інноваційних ягідних порошків та провели дослідження їхніх органолептичних та фізико-хімічних властивостей.

 

Здобувачі вищої освіти і колектив кафедри  технології і організації ресторанного господарства висловлюють щиру вдячність керівництву «Центр збору, перероблення та реалізації дикорослих рослин» за можливість відвідати підприємство та ознайомитися з технологіями виробництва інноваційних продуктів.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8