Сходження на полонину Руна

 

42434 У неділю, 29 вересня, відбудеться сходження на полонину Руна з нагоди ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ТУРИЗМУ.

 

Орієнтовний маршрут:

  • - 8 00 готель «Закарпаття», м.Ужгород
  • - проїзд Ужгород – c.Тур’я Поляна
  • - перехід від водопаду ВОЄВОДИН – полонина РУНА – с.Лікіцари (орієнтовно 4-5 годин)
  • - Дегустація бограча та своїх бутербродів
  • - проїзд с. Лумшори – Ужгород
  • - прибуття в м.Ужгород (орієнтовно 18 00)

 

Для участі в туристичному поході всі бажаючі повинні зареєструватися на кафедрі менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу до 25 вересня 2013 року.

  

Рекомендації

Взуття 
Взуття - бажано з фіксованим голіностопом (щоб закривало гомілкову кістку ) .
Головний убір
Настійно рекомендуємо головний убір ! У сонячну погоду палить сонце , а в похмуру задуває вуха . Через рельєфних особливостей гори , на вершині практично завжди вітряно.
Одяг
З одягу підійде легка вітровка або літня термофутболка , а низ краще легкі спортивні штани з можливістю подкатать і зафіксувати низ штанин - коли жарко підкочує до колін , а при спуску через зарості чорниці розгортаємо . Висота куща чорниці досягає 50 см , а гілки досить жорсткі . Хоча , якщо строго дотримуватися головної дороги , то можна і шорти.
Спорядження
Маленький рюкзачок або сумка через плече - для перекусу і води.
Харчування
Рекомендуються готові бутерброди і огірки - помідори. Води досить брати 0,3-0,5 літра на людину . По шляху проходження є джерела, де можна поповнити запаси води.

 

МІНЕРАЛЬНІ чани СЕЛА ЛУМШОРИ.
Село Лумшори розташоване в Перечинському районі , вище села Тур'ї Ремети , на річечці Туриця ( Турички місц. ) . Село знаходиться на висоті 455 метрів над рівнем моря. На берегах гірської річки розташовується старовинні чани з підігрітою мінеральною водою. Їх поява датується 1600 з відкриттям сірководневого мінерального джерела , незабаром після чого побудували першу водолікарню . Тоді , холодну мінералку люди наливали у дерев'яні корита і кидали розжарене на вогні каміння. Після цього стрибали у воду. Коли в сусідніх Тур'їх Реметах побудували завод , на ньому відлили два 250- літрові чавунні чани , і воду стали гріти розпалюючи під чанами багаття.

ПОЛОНИНА РУНА . ( 1479 м )
Полонина Руна ( Полонина Рівна укр.) - Гірський масив розташований у Перечинському та , частково , Великоберезнянському районах Закарпатської області. Найвища точка - гора Полонина Руна ( Полонина Рувна зак . ) Висотою 1482 метрів над рівнем моря. Вершина розташована на широкому покатом хребті , покритому полонинами та килимом чагарників чорниці і брусниці . Схили хребта покриті , в основному , буковим лісом. Сусідять вершини: Менчул ( 1295 м) і Руна - Плай ( 1227 м).