Святкування 76 річниці Карпатської України

J2K tcWP4as 15 березня, студенти УТЕІ КНТЕУ, представники різних громадських організацій та управління молоді і спорту взяли участь в офіційних заходах, присвячених 76 річниці Карпатської України, які відбулися у меморіальному парку "Красне поле", що неподалік від Хуста.

 

 

15 березня 1939 року. Карпатська Україна проголосила незалежність. Цій події передувало захоплення німецькими військами Чехословаччини, до складу якої входила карпатська Україна. Уряд краю, який на той момент мав автономію, проголосив незалежність.

На чолі держави став видатний громадський діяч Августин Волошин. Новостворену державу оголосили республікою. Державним прапором обрали синьо-жовтий стяг, гімн – "Ще не вмерла Україна", а герб – тризубець князя Володимира.

Після проголошення незалежності Августин Волошин одразу ж звернувся до Адольфа Гітлера з телеграмою. Президент просив Фюрера захистити Карпатську Україну від зазіхань Угорщини та оголосити її під німецьким протекторатом.

 

IxYY vvLmb4

 

Та Гітлер не захотів сваритися з союзниками. Тому на наступний день, 16 березня, угорські війська захопили Хуст –столицю новоутвореної держави. Карпатська Україна, проіснувавши лише один день, зникла з карти світу.

Щоправда, новостворені сили оборони чинили запеклий опір. Карпатська січ, яка налічувала чотири тисячі вояків, мужньо партизанила проти угорців майже місяць. Коли вояки опинилися у безвихідному становищі, їм довелося тікати в Румунію. 

Після другої світової війни більшість території Карпатської України увійшла до складу СРСР та стала Закарпатською областю.

У Вас недостатньо прав для коментування